Lovagi üzenet Adventra!

Nyomtatás
Megjelent: 2015. december 12. szombat

 

MINDENKI  KIVÁLASZTOTT ISTEN SZEMÉBEN

 

" Örömöm sokszorozódjék a Te örömödben,

Hiányosságom váljék jósággá benned!

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,

gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”  

 Weöres Sándor

Advent

Az asztalokon lévő ádventi koszorúkon vasárnapról vasárnapra meggyullad egy-egy gyertya, jelezvén, hogy nemsokára eljön a várva várt nap, a karácsony, 2015 karácsonya.

Vajon milyen várakozás van a szívünkben? Mit is várunk tulajdonképpen? Egy néhány napos nyugalmat az egész éves rohangálás után? Talán gyermekeink, unokáink látogatását, karácsonyi megemlékezését? A hozzátartozóink, ismerőseink által a számítógépeken egy gombnyomással a világ minden tájára elküldhető  e-maileket,  esetleg a telefonunkon csipogó SMS-eket? Vagy az  ismerőseinkkel, barátainkkal, lovagtársainkkal való találkozást?

Próbáljuk a lelkünket is ádventi, várakozó hangulatba helyezni. Bármennyire hihetetlen, ez karácsony előtt is lehetséges.  És ha az Isteni szeretet, békesség kíséri az ádventi napokat, akkor nem kifosztottnak, hanem már a karácsonyi  ajándékozás előtt meggazdagodottnak érezhetjük magunkat, függetlenül a karácsonyi kavalkádtól, esetleges magán-, illetve munkahelyi problémáktól.

Csak költünk, költünk

Weöres Sándor idézete visszhangzik  bennem,  a szeretet ünnepének közeledtével, miközben  zsong a város, az ország, a világ.

A fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepe és profitja a karácsony. Már október vége felé tele voltak a városok  a karácsonyi vásári előzetesre való felhívással. Csak költsünk, költsünk… Merthogy ilyenkor lehetőségeinken túl is költekezünk. De miért? Nagyon sok olyan bolt van, amely éves forgalmának nagyobb részét, az év utolsó két hónapjában hozza össze. Számolunk, osztunk, szorzunk, mennyi a keretünk és hány felé kellene ajándékozgatnunk. Ezt még tudomásul is vennénk, de a nagy kérdés csak ezután jön, hogy mit? Hiszen olyan nehéz lehetőleg olcsó, de ötletes, praktikus ajándékokat találni. A fejtörést követi a fejfájás, egészen karácsonyig. A kiadós  ünnepi ebéd  elfogyasztása után nem csoda, ha jön a leeresztés, sok esetben a csalódás.

Sokan úgy érzik, csak  sok hű-hó  volt semmiért. Elfogyott  a tartalék pénz is, úgy érzi az ember, hogy kifosztották…

 Ez az egész, ok az ürügyre

Az igazi öröm, bizonyára nem az  ajándékok mennyisége és értéke alapján fog sokszorozódni a megajándékozottban.  Vagy az év közbeni lelki-, érzelmi   hiányosságainkat akarjuk a másik felé anyagiakban kompenzálni?

Az ajándékozási mizéria  kapcsán  Édesanyám, aki már mindezt a Mennyországból nézi, különféle helyzetekre vonatkozó  kedvenc mondása jutott eszembe, miszerint ez az egész, ok az ürügyre.

Hozzuk ki belőle a legjobbat

Persze ez nem törvényszerűen baj. A pr egyik alapja, hogy történjen bármilyen esemény is, amikor már tudjuk, nem lehet megváltoztatni, akkor abból próbáljuk a lehető legjobbat kihozni. Ha már itt a karácsony, amely ünnepe  a világ sorsát eldöntő és befolyásoló Jézus megszületésének, még ha el is tárgyiasítják, akkor is  próbáljunk olyan szeretetet adni, amely nem felszínes,  nem időszaki, nem kampányszagú, hanem mélyen, lelkünk legbelsejéből fakadó, és őszinte felüdülést jelent az adónak és a kapónak is. Magyarán, olyan JÉZUSI!

Tegyünk jót

A másik pr alap, hogy tegyünk jót, és beszéljünk róla. Annyi rossz hír jut el hozzánk naponta, annyi minden elkeseríthet, elkedvetleníthet bennünket, a klímaváltozástól a migránskérdésig, a bizonytalan politikai helyzetig, hogy egy idő után már nem is tudunk reményteljesek lenni. Nem tudunk miben bízni, elveszejtjük jövőképünket, még az a jobbik eset, ha csak a földi létre vonatkozóan, deha már a hitünk is meginog,  és Istenben sem bízunk, akkor már nagyon nagy a  baj.

80-20-es törvény

Kinek mi a fontos? Az újságírónak, ha olvassák, a kommunikátornak, ha hallgatják, a gyártónak, ha megveszik az áruját, a tervezőnek, ha megvalósult az álma, a kivitelezőnek, ha felépült a projekt, a legtöbb embernek az, hogy aki számára fontos, kitünteti figyelmével. Persze itt is vannak aknák, egyrészt mindenkinek a saját baja a legfontosabb,  másrészt, szeretnénk a másikat kisajátítani. Merthogy működik a 80-20-as törvény, időnk és energiánk 80 %-át  a környezetünkben lévők 20 %-a köti le.

Nem könnyű mindenkire és mindenre, aki ezt igényli, időt szentelni, netán szakítani, esetleg szánni. Ezért alap,  a jó időbeosztás, és a jó fontossági sorrend kialakítása. Sokak szerint arra van időnk, amire akarjuk. Persze ez nem teljesen így van, de sok az igazság benne.

Citromból limonádét

Mindenből a lehető legjobbat kell kihozni, és a jóról beszélni kell. Egy hasonlat szerint, ha az élettől citromot kapsz, csinálj belőle limonádét és kínálj meg belőle másokat is. Ne a citromból, a limonádéból! Ezért kell a jó dolgokról, jó dolgokért síkra szállni, mert ez másokat is belelkesíthet. Ők is mondhatják, én is szeretnék pozitívan hatni környezetemre, hogy Isteni békességet árasszak, örömüzenetet hirdessek, csak jó dolgokról beszéljek, embertársaimon segítsek. És ez akkor működik jól, ha az ember nem maga a cél, hanem csak az eszköz, a jó, Isten szerinti célok elérésében. Isten nem égből naponta leszálló angyalokon keresztül  végzi munkáját, nekik más feladatuk van, hanem rajtunk, esendő embereken keresztül. Vállalva a nem kis hibaszázalékunkat is.

Bármit is teszünk, ezt egyedül nem nagyon tudjuk sikerre vinni. Szükségünk van egymásra, hittestvéreinkre, lovagtársainkra. Valakinek, a célra törőket meg kell személyesítenie, vezetnie, ezért van szükség vezetőkre, priorra, kancellárra, kormányzóra. iránymutatókra.

Minden6ó

Evan, a Minden6ó filmben kérdezi, hogy miért ő a kiválasztott, erre Isten azt válaszolja neki, hogy mindenki kiválasztott. A segítésre mindenki kiválasztott.

Mint a filmből tudjuk, az apró rögtönzött kedvességek teszik igazán boldoggá az életet, mások életét is. És ezek nem feltétlenül pénzbe, vagy sok pénzbe kerülnek.

Az egyedülállóknak, magánosoknak a karácsony a legszomorúbb ünnep. De nagyon sok családban levőnek is. Merthogy lehet valaki családban is magányos. Sokan próbálják ajándékokkal pótolni az elmaradt szeretetet, de ez mind csak pótszer. Az igazi szeretet pótolhatatlan. Lehet egyszerű, szerény a karácsony, de ha a szívben Isteni szeretet és békesség honol, akkor ez minden gazdagságnál, mulandó csillogásnál többet ér.

Szeretetbe csomagolt  ajándék

Karácsony közeledtével ajándékozzuk meg szeretteinket kitüntető figyelmünkkel, szeretetünkkel. És ha e mellé veszünk valami csekély, vagy jelképes ajándékot is, ez külön öröm.

Próbáljunk meg egy vagy több arra rászorulón segíteni a környezetünkben. Kezdjük el már karácsony előtt, az adventi időszakban, de nyugodtan folytathatjuk utána is az apró, rögtönzött  kedvességek osztogatását. Mindannyian kiválasztottak vagyunk a segítésre, de nem csak a segítésre.

Áldott Ünnepeket

Az idő  felgyorsult, legalább is úgy érezzük. Mint ahogy a feldobott követ a gravitáció felgyorsítja a becsapódás előtt, az idő gyorsulását is hasonlóképp éljük meg. Hisz már itt is van mindjárt a 2016. Új esztendő. De furcsa is leírni.

Karácsony legyen ok az ürügyre a segítésben, a minőségi időnkből, apró rögtönzött kedvességünkből. És az elkövetkezendő új esztendőben ezt folytassuk. Békés, boldog karácsonyt és új évet  pedig ne csak kívánjunk, hanem az Isteni szeretetet továbbsugározva adjunk!

  lovag Durkó Sándor László 

karacsony3

2011 Szent Gellért Erdélyi Lovagrend - Lovagi üzenet Adventra!. Custom Footer text
Powered by Joomla 1.7 Templates buy reliable web hosting