Félpercesek

Nyomtatás
Megjelent: 2013. március 11. hétfő

Vagy a várost, vagy a fiadat!

Az mórok alapították Madridot a 800-as évek második felében, megfigyelő pontként.  A spanyolok száz éven át ostromolták, amikor 1083-ban az arabok már nem tudták tartani és átadták VI. (Bátor) Alfonz(1039-1109) kasztíliai királynak. A király sikeres harcokba kezdett, 1085-ben visszafoglalta Toledo városát. Alfonz egyetlen fia, Sancho trónörökös vezette kasztíliai sereg 1108-ban, Uncles mellett az araboktól vereséget szenvedtek, a trónörökös fogságba esett. Az arab szultán diadalittasan örült a zsákmánynak. 

Alfonz király Madridban tartózkodott. Ezután a szultán Madrid alá vonult és a vár közelében bitófát állíttatott, alája hozatta a foglyot és megüzente a királynak:"Alfonz! Vagy a várost, vagy a fiadat." A nép aggodalommal nézte királyát, mikor ezt a hírt hozták. Vajon melyiket választja? Vajon a várost adja-e át az ellenségnek, s vele a népet a halálnak, vagy pedig feláldozza szeretett fiát? 

Alfonz király nem tétovázott sokáig, bármilyen kegyetlen is volt a választás. A hírnöknek így felelt: "Haljon meg a fiam, hogy élhessen a népem!"

Milyen más Jézus Krisztus: 

"az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (Mk 10,45)

 

 

2011 Szent Gellért Erdélyi Lovagrend - Félpercesek. Custom Footer text
Powered by Joomla 1.7 Templates buy reliable web hosting